ÅRSBERETNING FOR KAUPANGPROSJEKTET 2004

 

      Årsmøtet ble holdt på Larvik Museum 14. februar 2003.

 

      Siden da har styret bestått av disse personene:

      Leder:                  Bjørn Atle Krohn Johansen

Styremedlem:     Wenche Hellum

Kasserer:            Kjerstin Berby Johansen

Styremedlem:     Bjørn Bergene (Gjenvalg)

Styremedlem:     Erland Blakstad (gjenvalg)

Styremedlem:     Hildegunn Baarnes

Styremedlem:     Ingjerd Beate Nyhus Larsen

Varamedlem;      Eva Bechen Gjestvang

Varamedlem:      Arne Schau

 

      Styret har i perioden 15. januar 2004 til 12.februar 2004 hatt 10 styremøter, medlemsarrangement på museet og sommerarrangementer på Kaupang. Det har hele tiden vært en positiv tone i styret og et hyggelig fellesskap.

 

      Noen av de viktigste sakene har vært:

 

     Saker som ”ikke vises utad”

 

      Kaupangprosjektets rolle på Kaupang:

      Arbeidet fra høsten 2003 er fulgt opp. Styret vedtok da å videreføre og utvikle ”Kaupangtilbudene” - og at Kaupangprosjektets rolle nå er bl.a. å

      stå for kontinuitet. Formidling og utvikling skulle gjøres:

      *Ved levendegjøring og engasjement å formidle ny og gammel kunnskap om historien til besøkende og innbyggere i Søndre Vestfold.

      *Ved å utvikle og fornye egne tilbud.

      *Ved å samarbeide med andre aktører

*Ved å delta aktivt i planlegging av framtidig formidlingskonsept knyttet til Kaupang.

Fram til et formidlingssenter på Kaupang står klart en gang i framtiden, vil vår oppgave  være forsatt formidling på Kaupang.  Årets aktivitet på Kaupang må sies å ha vært gjennomført i godt samsvar med styrets intensjoner.

 

     Finansiering av drift og utstyr på Kaupang:

Det ble kjøpt et nytt telt, og utført reparasjon på et av de andre. Telt som står ute 3-4 måneder i all salgs vær, har ikke altfor lang levetid. Dette fikk vi erfare da teltet som sto for utskiftning, ble ødelagt av vinden. Skigarden, som har fungert som levegg ble vraket i høst, så ny levegg og gjerder står på ønskelisten.

Nye bord og benker er kjøpt inn og en del renovering på det gamle utstyret har vært gjort. Det ble kjøpt inn nye gulv til teltene. Det ble sendt begrunnet søknad til kommune, fylke og bank om bidrag. Midler fra fylkeskommunen, Larvik kommune og Larvikbanken har tilfalt prosjektet i år også.

 

 

      ”Skoleprosjektet”

utfører vi i samarbeid med andre aktører. ”Den kulturelle skolesekken” i fylket betaler oss for oppdraget.

 

     Samarbeid:

Representanter for styret har deltatt i møter i samarbeid med; Larvik kommune, Midgard historiske senter, Larvik Museum, Larvik Kommune,og Vestfold Fylkeskommune.

KP er også med i Larvik kulturråd representert av leder. Representanter for Kaupangprosjektet hadde også møte med Larvik kommune sammen med Terje Kaldager fra Vestfold fylkeskommune, vedrørende reguleringsplanen. På dette møtet fremmet vi ønsket å kunne sette opp vikinghus.

En representant for Kaupangprosjektet har vært med i prosjektet Vikinger i Vestfold.

Representanter fra Kaupangprosjektet har deltatt på seminarer og workshops arrangert av Vikinger i Vestfold. En representant var med på et ”Vikingmøte” om bord på Color Viking, og fortalte om driften av Kaupang.

     

Kaupang 2004:

Kaupangprosjektet samarbeider med Larvik Museum og Vestfold Fylkeskommune om felles formidling på Kaupang. 20. juni var det felles sesongåpning på Kaupang med innvielse av musets nye utstilling i Hagejordet, og avdukning av Fylkeskommunens nye informasjonstavler og terrengmodell på Bikjholberget.

 

      Skoleprosjektet startet 1.uken i mai og varte fram til ca. 20.juni.

Teltene har vært åpne og bemannet hver helg inntil 2.helg i september, og hver dag fra Sankt Hans fram til skolestart. Vikingplassen besto av tre telt og en låsbar container ”innpakket” i telt. Plassen framstod som et tun, begrenset av  teltene og en midlertidig skigard. I ”tunet” hadde vi ildstedet og 8 bord, hvert bord med to benker. Som et tilbud til de yngste var det div. leker og spill.

Det ble arrangert tre familiedager med meget godt besøk, og en håndtverkerdag som tiltross for dårlig vær hadde 120 besøkende.

Antall besøkende i 2004 anslås til godt over 4000. Dette er iberegnet skolebesøkene.

 

Gjennom hele sesongen 2004, hadde vi lønnet vert på Kaupang. Vi hadde for sommeren 2004 leid inn Sunniva Halvorsen som hadde hovedansvaret for å guide og informere besøkende, i tillegg hadde vi innleid ekstrahjelp på søndager og under arrangementene, i tillegg kommer dugnadsinnsats fra medlemmene. Det er blitt servert mye ”Viking”-suppe og ”Viking”-brød i år også. Vi har høstet mange lovord for serveringen. Skjøtselen av området er utført i henhold til avtale med gruppen for Formidling av Kaupang. (Larvik Museum, Fylkeskommunen og KP).

 

Flere av de besøkende savner noe mer ”håndfast” å se på. KP ser derfor på mulighetene for å anskaffe gjenstander som viser redskap og bruksting fra vikingtiden. Vi gikk således til innkjøp av ei steinkvern i høst. Men flere ting står på ønskelisten.

 

Lagring

Vi har tidligere lagret teltene, salgsartikler og våre arkiv i låven til Tjølling Historielag. Denne avtalen ble sagt opp da Historielaget ønsket å benytte lokalene selv. Vi får fortsatt lagre teltene og benkene her, men det som har stått innlåst måtte flyttes. Vi har fått til en avtale med Larvik Kommune om å få lagre våre ting i kjelleren på Hagejordet fram til sommeren.

 

      Internett:

      Kaupangprosjektets internettsider er tilgjengelige. De ble omarbeidet

      våren 2004. Adressen er www.kaupangprosjektet.no .

 

      Dugnad:

Teltene har som vanlig vært satt opp og tatt ned og plassen har vært holdt i stand stort sett ved dugnad. Det er i stor grad styremedlemmer som har vært dugnadsgjeng. Andre har også meldt sin interesse for å stille til dugnad. Det er vi svært glade for, men vi ser gjerne at flere stiller.

 

      Handelsvarer:

Fra vår lille sommerbutikk selger vi et begrenset utvalg av varer. Noen av disse har vist seg svært populære og som vi før neste sesong, må kjøpe inn flere av. Utvalget bør utvides til å omfatte flere lett omsettelige varer. På dager med mange besøkende er det ønskelig å ha mulighet til å utvide butikken noe i areal samtidig med å øke bemanning.

Vi fikk trykket opp T-skjorter med nytt Kaupangmotiv utført av Erland Blakstad.

Heftene Oldtidsreiser i Søndre Vestfold og Spor i jord og ord selger fremdels godt, men årets best selger ble heftet Kaupang Vikingbyen, som vi dessverre gikk så alt for tidelig tom for, men som vi nå igjen har fått på lager.

 

      Tiltak rettet mot medlemmer og spesielt interesserte

Sensommerkveld på Kaupang Haugtussa og Kaupangprosjektet inviterte til hyggekveld ”under eikene”. Det ble lagt opp en historisk vandring rundt om Bikjholberget. Publikum fikk underveis oppleve en rekke spennende tablåer. Med god regi, profesjonelle aktører og mystisk lyssetting fikk publikum en opplevelsesrik og uforglemmelig kveld på Kaupang. Besøkantallet var ca. 90.

 

      Budstikka:

      Det har kommet 2 innholdsrike nummer i år. Bjørn Atle Krohn Johansen har vært hovedansvarlig.

 

      Studieturer:

      KP har som mål å arrangere en studietur for medlemmene hvert år. Årets tur gikk til Island. 11 deltakere deltok på denne turen som gikk over fire dager.

 

 

 

Tiltak for spesielle grupper

 

Skoler:

Alle 6. klassene i ”Søndre Vestfold” har besøkt Sjøfartsmuseet, utgravingene og teltene. Totalt 1350 elever har nytt godt av denne delen av Den kulturelle skolesekken. Vi har fått melding om at vi også i 2005 vil få alle 6.klassene på besøk. Det er en hyggelig utfordring. Cathrine Gulldahl, Pia Pettersen sto for betjeningen i 2004.

 

      Spesielt i 2004

 

For KP ble dette året da vi for alvor kom i fokus. Vi sitter i samarbeidsutvalget for Formidling av Kaupang, og våre ønsker og behov blir hørt. Men dette førte også til at noe av virksomheten ble endret. Da vi måtte stille til møter i vanlig arbeidstid førte dette til en ekstra belastning for den som deltok på møtene sammen med kommune- og fylkesansatte.

Styret besluttet derfor å utvelge en person, for et år av gangen, til denne oppgaven. Denne får dekket tapt arbeidsfortjeneste og andre kostnader i forbindelse med dette arbeidet.

 

Økt besøk på Kaupang fører til mer arbeid og organisering, så en må kunne si at vårt arbeid er under endring.

 

Samarbeidet Fylkeskommunen, Larvik Museum og Kaupangprosjektet har fungert meget godt og vi ser fram til det videre samarbeid.

 

Erfaringene med familiedager og håndtverkerdagen er meget positive, og burde videreutvikles. Styret har sett på mulighetene til økt aktivitet i sesongen

 

      Larvik 12.02.2005

      Bjørn Atle Krohn Johansen